Tuesday, July 7, 2009

DI SINI KAU MELANGKAH..DI SINI KU MENCARI


“Assalamualaikum senior..Selamat sejahtera senior..” ucapan selamat tanda hormat membibit mesra hubungan junior dan senior.

SELAMAT DATANG JUNIOR KD 26 ; Tribut Untuk Kumpulan Diploma 26

28/6/2008,tarikh yang akan tercatat dalam canvas sejarah kehidupan adik-adik baru kami, Kumpulan Diploma 26 (KD26).Walaupun inurses tidak dapat menyertai Operasi Tawan Hati anjuran Exco Agama dan Kebajikan Pertubuhan Jururawat Pelatih dalam memperkenalkan “smart group”..inurse tetap dapat menawan adik-adik apabila ada adik-adik yang memanggil ‘puan’ dan ada juga yang memanggil “matron” tatkala inurses muncul dengan uniform biru student nurse..sekaligus inurses berjaya menjadi ‘umpan’ untuk adik-adik mengenali inurses..Ada hikmahnnya kenapa inurses masih di College of Nursing (CON) Pusat Perubatan University Malaya untuk ganti posting kat Psychiatric Ward ,walaupun telah tamat pengajian 3 tahun di CON secara rasmi selepas menduduki peperiksaan LJM.Semua kawan-kawan se ‘KD’ dah balik kampung..Kawan-kawan ada yang sms..YM,facebook..macam-macam perasaan yang dikongsi..ada yang gembira dirumah..ada yang boring..ada yang buntu..ada yang buat part time..yang seronoknya, bila ada yang request nak temankan inurses di asrama..anyway harapan inurses walau apa pun kondisi sekarang..jangan lupakan Kolej Kejururawatan Pusat Perubatan Universiti Malaya..tempat dimana kita pernah memulakan langkah bersama-sama menjelajah dunia kejururawatan yang memberi kita satu pengalaman yang tak dapat kita cari dimana-mana.

Adik-adik KD26,kami pernah melangkah ditempat kamu memulakan langkah sekarang..kami pernah stress dalam tempoh seminggu Minggu Haluan Pelajar berlansung..yang penting sekarang..adik-adik perlu “berfikir”...apa pengajaran yang adik-adik dapat dari Minggu Haluan Pelajar tu..ingat,yang baik jadikan ikutan,yang buruk jadikan sempadan..ingatkan kawan-kawan dalam berkawan..seorang coordinator kelas tidak mampu untuk menjaga 190 orang anak-anak pelajarnya.
Masih tidak terlambat untuk inurses KD 23 mengucapkan tahniah buat adik-adik Kumpulan Diploma 26 yang berjaya mengikuti kursus Diploma Kejururawatan di CON,PPUM..kami telah pun mencorak langkah..kini giliran kalian pula untuk mengatur langkah yang akan meninggalkan corak langkah yang lebih baik...
Ambillah semangat dari kenyataan Abraham Lincoln "sharpen the saw" .Beliau diberikan 9 jam untuk menebang pokok-pokok, dan beliau menggunakan 6 jam pertama hanya untuk mengasah kapaknya.
Kalian telah diberi masa 3 tahun untuk menjadi Qualified Nurses..Jadi fikirkanlah berapa lama masa yang kalian perlukan untuk mengasah minda,mencari ilmu,membentuk diri dan peribadi,merancang kearah Qualified Nurses.
Jumpa dalam SMART GROUP nanti !!!

Kepada AJK MHP,adik-adik KD 24 dan KD 25,Terima Kasih dan Tahniah for the good job !!

11 comments:

  1. insyaAllah..smart group kan dilancarkan selasa ni..

    ReplyDelete
  2. super triple seniorJuly 12, 2009 at 7:53 PM

    selamat datang kd 26..blaja sungguh-sungguh..jgn masa muhasabah diri ari tu je nangis..muhasabah diri setiap hari

    ReplyDelete
  3. salam..yup2..huraian n p'kgsian yg bgtu mnrik..huhu..wat adik2..kd26..lum tlmbt lg kot nk wsh slmt dtg kt CON,PPUM..pjlnn kte sume msh jauh..jgn lupe kuatkn smgt n usha tuk bjye..strve 4 excellent..chaiyok2..huhu :)

    ReplyDelete
  4. salam..yup2..huraian n p'kgsian yg bgtu mnrik..huhu..wat adik2..kd26..lum tlmbt lg kot nk wsh slmt dtg kt CON,PPUM..pjlnn kte sume msh jauh..jgn lupe kuatkn smgt n usha tuk bjye..strve 4 excellent..chaiyok2..huhu :)

    ReplyDelete
  5. salam..sgt seronok apble kter terkenangkan mggu orientasi yg mnjadi sejarah dlm hidup kte slamanya..hehe..welcome2.

    ReplyDelete
  6. yg laki2 tu mcm bapok la..selalunya gayboy

    ReplyDelete
  7. alia a.k.a inursesMarch 15, 2011 at 1:41 AM

    never say that friend

    ReplyDelete
  8. aper yg best nya jadi nurse selain dok basuh jubor org pastu kena marah ngan doktor dan pesakit..mcm xbesh jer

    ReplyDelete
  9. alia a.k.a inursesJuly 22, 2011 at 10:50 AM

    petrenko,soalan: itu yang awak nampak atau awak dengar?
    lagi..ce awak recall balik ayat awak..ape yang "bestnya jadi nurse selain"
    lagi..cubalah mencari lebih byk kebaikan seseorang dari keburukan seseoarang kerana tindakan itu boleh menggambarkan kita orang yang macam mana..tq..mohon maaf atas kekurangan

    ReplyDelete