Sunday, April 5, 2009

HIKMAH SAKIT DALAM KEHIDUPAN

31/3/2009 Hari ini dalam sejarah buat inurses.."Innalillahiwainnailaihiraaji'un" inurses telah ditimpa musibah...inurses accident..tangan kanan bengkak,merah,panas..semuanya tanda gejala fracture..bila result x-ray ready,terbukti ada fracture..sms demi sms was replied..phone call demi phone call was recived.Ucapan takziah,kata-kata semangat para sahabat memberi inurses kekuatan untuk menjadi lebih kuat di masa akan datang untuk meneruskan perjuangan.Terima kasih sahabat kerana saling mengambil berat..syukur pada-Mu illahi di atas anugerah persaudaraan ini..

SAKIT SEBUAH UJIAN
Allah adalah pencipta kita.Maka secara automatic kita adalah milik Allah.Allah berhak ke atas kita.Allah berhak memberi kita nikmat dan Allah juga berhak memberi kita ujian.Allah memberi kita nikmat kesihatan dan Allah juga akan menguji kita dengan memberi kita ujian kesakitan.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Apakah manusia mengira bahawa merreka dibiarkan hanya dengan mengatakan "kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?.Dan sesungguhnya,Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka,maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta."
(Al-Ankabut:ayat 2-3)
Suka saya bawakan satu cerita rekaan untuk kita sama-sama melatih diri menjadi khalifah yang berfikir..
Pak cik Seman sedang mengayuh basikal tuanya dengan laju sekali..kenapa?mungkin antra sebabnya tiub basikal tersebut mempunyai 'air' yang cukup,sekali gus melayakkan basikal Pak Cik Seman bergerak laju..
Pada suatu hari Pak Cik Seman juga mengayuh laju..tiba-tiba terpijak kaca tanpa disedarinya..lalu basikalnya manjadi semakin perlahan dan akhirnya pak cik seman terpaksa menggelek basikal tersebut..kenapa?sbb tayarnye sudah bocor..dengan kudrat pak cik seman,pak cik seman pun menguji dimana kebocoran tersebut dengan memasukkan tiub tersebut di dalam sebuah besen yang berisi air..kelihatan ada gelembug udara yang keluar..blubb..blubbb..terbukti ada kebocoran..pak seman segera menampalnya..
tiub itu adalah kita,'air'pula adalah nikmat iman yang boleh berkurang dan bertambah..kebocoran boleh berlaku seperti iman kita boleh berkurang..Allah mendatangkan ujian kesakitan untuk kita menampal 'kebocoran' tersebut..Mudah-mudahan kita menjadi hamba yang beriman.

SAKIT SEBAGAI KAFFARAH
Rasulullah saw bersabda:"Tidaklah sesuatu musibah yang menimpa seseorang muslim melainkan Allah menghapuskan baginya dosanya walaupun hanya dengan kesakitan akibat terkena duri."(Hadith Riwayat Al Bukhari)
Kembali kepada kisah pak cik seman tadi..part "terpijak kaca tanpa disedarinya.."pak cik seman pun menguji dimana kebocoran tersebut dengan memasukkan tiub tersebut di dalam sebuah besen yang berisi air..kelihatan ada gelembug udara yang keluar..blubb..blubbb..terbukti ada kebocoran..pak seman segera menampalnya.." Tanpa kita sedari atau sedari kita banyak melakukan kesilapan.Allah mendatangkan sakit untuk menghapuskan dosa-dosa kita yang lalu..pujuklah hati yang pilu dengan kesakitan tadi dengan hadith di atas..

ADAB ORANG SAKIT
Memang memilukan,memang menyedihkan,memang menyusahkan ketika manghadapi ujian/musibah kesakitan yang Allah berikan.Namun setiap musibah kesakitan itu ada hikmahnya.
Lalu apakah tindakan kita dalam menghadapai saat yang sungguh memeritkan itu? Adakah kita merayu rayu berlebih lebihan kepada orang keliling, merintih merintih mengenang nasib malang dan menyalahkan keadaan?

Islam telah menggariskan adab adab orang sakit, agar hatinya tenang, pasrah malah memberikan kepuasan dalam jiwa dan mempercepatkan kesembuhannya:

1. Merayu dan merintih hanya kepada Allah dan bersabar serta redha dengan musibah ini.
Bacalah doa doa perangsang sebagaimana rintihan Nabi Ayub Alaihissalam yang bermaksud: “ Wahai tuhanku sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit (kemudharatan) dan engkaulah yang yang Maha mengasihani” [Al Anbiya’: 83]

2. Bersangka baik dengan Allah.
Daripada Jabir (ra), Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: ”Janganlah mati salah seorang daripada kamu melainkan setelah dia bersangka baik terhadap Allah Taala”-HR Muslim

3. Tidak mencela penyakit
Jabir (ra) meriwayatkan: Rasulullah (saw) melawat seorang sahabiah bernama Ummu as Saib ( Ummu Al Musaiyyab) dan bertanyakan nya: ” Apakah yang telah berlaku kepadamu sehingga kamu mengeluh sedemikian rupa?, Ummu As Saib menjawab: “Demam, tiada keberatan Allah kepadanya”. Rasululullah lantas beresbsda:” Janganlah engkau mencela demam, sesunguhnya demam itu menghilangkan kesalahan kesalahan anak adam sebagaimana relau (meleburkan) besi- [HR Muslim]

4. Tidak mengharapkan mati
Janganlah kita meminta agar kita dimatikan cepat sebab tak tertahan menanggung penderitaan sakit ini. Sebagaimana hadis:” Janganlah seseorang daripada kamu mengharapkan mati disebabkan kemudaratan (kesakitan) yang menimpanya, tetapi jika terpaksa hendaklah dia berdoa: “Ya Allah hidupkan lah aku jika hidup ini lebih baik untuk diriku dan matikan lah aku jika kematianku itu lebih baik untuk diriku. [HR Al Bukhari dan Muslim]

5. Mesti berubat.
Ini adalah satu kemestian, marilah kita menghayati ruh hadis ini :” Sesungguhnya Allah tidak menjadikan sesuatu penyakit melainkan dijadikan baginya ubat selain daripada sesuatu yang haram.[HR At Tarmizi]

APAKAH TEKNIK MOTIIVASI 10/90 ?
10% dari kehidupan ini adalah terdiri daripada apa yang terjadi pada diri kita dan 90% dari kehidupan ini adalah ditentukan oleh bagaimana reaksi kita dalam menangani apa yang terjadi keatas kita. Jadi apakah maksudnya pernyataan ini?. Kita sebenarnya tidak boleh mengawal factor luaran dan sebarang kejadian yang menimpa kita. Tetapi kita boleh mengawal apa yang ada dalam diri kita . Kita boleh bentuk hati kita, memujuk perasaan kita dan melentur persepsi kita.
contohnya : kita telah didiagnosakan dengan distal end of radius fracture(patah tangan),kita tidak berupaya untuk mengubahnya supaya tidak fracture tapi kita berupaya tuk mengubah,membentuk atau mengawal persepsi kita daripada perasaan marah,sedih,kecewa,menderita kepada perasaan redha dan berikhtiar untuk menyembuhkannya.


inurses : Diriwayatkan dr Abu Hurairah radhiallahu ‘anh, bhw Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Seorang Mu’min adalah ibarat tanaman yg segar & mudah lentur.. dari arah mana angin bertiup, ia akan menundukkan tanaman tersebut.. tetapi apabila angin berhenti, ia akan berdiri tegak semula.. (umpama seorang Mu’min yg apabila diuji dgn musibah utk mengukuhkan iman dan hatinya, lalu ia tetap bersabar dan teguh).. dan seorang yg jahat (kufur) adalah spt pohon yg teguh dan tdk berganjak, hinggalah Allah menumbangkannya pd waktu yg Dia kehendaki..

1 comment:

  1. hebat kata2 semangat 2..kita selalu diuji..hamba yang taat dia sabar n berdoa

    ReplyDelete